Lang zal u wonen

Verplicht levensloopbestendige nieuwbouwappartementen in Kortrijk.

De demografische transitie dwingt ons na te denken over de toekomstige woonnoden en welke woonoplossingen we ‘nu’ moeten bouwen. Ik ben overtuigd dat we hierin als stadsbestuur een belangrijke regierol te spelen hebben en bepaalde bakens verplicht moeten uitzetten.

Op het 1ste zicht voedt dit de kritiek van een overregulerende overheid. Op het 2de zicht kan je zeggen dat we voorzienig zijn. Om de grote uitdagingen van de vergrijzing aan te pakken, kiest Kortrijk resoluut voor het levensloopbestendige appartement. Nieuwe appartementen moeten zo ontworpen worden dat je er zelfstandig kunt blijven wonen, of je nu 20 jaar of 90 jaar bent.

Op die manier bouwen we een toekomstbestendige woningvoorraad die geschikt is voor alle generaties en huishoudens. Dit werd vastgelegd in onze nieuwe Bouwcode.

De basisprincipes zijn:

- vlot toegankelijk, zonder drempels of obstakels;

- makkelijk aanpasbaar bij een (veranderende) zorgbehoefte;

- flexibel ingericht, zodat kamers eenvoudig een andere functie krijgen;

- ruimte voor ontmoeting, binnen het gebouw of in de gedeelde buitenruimte.

Dit betekent concreet dat de kern (de inkomhal, keuken, leefruimte, sanitair en één slaapkamer) van de woning voldoet aan:

- brede deuren (min. 0,90 m);

- badkamer met toilet, of toilet en badkamer naast elkaar met verplaatsbare wand en een draaicirkel van 1,50 m;

- minstens één slaapkamer van 12,24 m² met voldoende draaicirkel (1,50 m)

Zo blijft wonen mogelijk, ook als je zorg nodig hebt. Daarmee is Kortrijk wellicht de 1ste stad die verplicht nieuwbouwappartementen levensloopbestendig te maken. Zo brengen we ‘lang zult u wonen’ in de praktijk.

Liever een voorzienige overheid dan een wegkijkende overheid.

Raadpleeg hier ons volledige woonplan: https://www.kortrijk.be/woonplan