Kortrijk is de enige centrumstad met een positieve woonbalans.
Embuild Vlaanderen heeft een instrument ontwikkeld om in een oogopslag de stand van zaken van de betaalbaarheid van wonen in te schatten: "De Vlaamse Woonbalans". Deze balans geeft de verhouding weer tussen het inkomen enerzijds en de woonkost anderzijds. Staat de balans op 30% of hoger, dan kan men stellen dat de betaalbaarheid in het gedrang komt. Kortrijk is de enige centrumstad met een positieve woonbalans onder 30% voor kopers. Ook in de regio scoren we goed. Deze analyse van Embuild bewijst opnieuw dat Kortrijk goed presteert.
Desondanks ervaren we allemaal dat de betaalbaarheid onder druk staat, wat de analyse van Embuild dan ook blootlegt. Voor heel Vlaanderen staat de balans voor tweeverdieners die in 2023 een woning gekocht hebben op 37 procent, terwijl dat in 2021 nog 30 procent was. Ook in Kortrijk was er in deze periode een stijging merkbaar. Bouwen, kopen en zelfs huren van een woning is een marktgebonden activiteit. Voornamelijk vraag en aanbod bepalen de prijs en de toegang tot een degelijke woning.
Daarom kiezen we in Kortrijk resoluut voor een aanbodbeleid. Met aandacht voor extra sociale woningen, het verbreden van de huurmarkt, een strategisch eigen grondenbeleid en alternatieve woonvormen.
We hebben de private markt nodig om het broodnodige extra woonaanbod te creëren, zowel op de koop- en huurmarkt als de sociale huurmarkt. We zien de private markt als een bondgenoot om de ambities uit Het Kortrijkse Woonplan te realiseren. Door extra aanbod te creëren, spelen we niet enkel in op betaalbaarheid, maar hebben we ook impact op kwaliteit.